Tiedättehän, kuinka avioliitossa tulisi vetää yhtä köyttä? Tuntea olevansa kaksi aasia, jotka vetävät samaa kärryä yhdessä samaan suuntaan, eivätkä temmo eri teille (sillä aasejahan tässä ollaan joka tapauksessa, siitä ei ole epäselvyyttä). Tehdä kompromisseja, neuvotella ja löytää molempia miellyttävä keskitie.
Minunkin mielestäni — periaatteessa — tulisi toimia näin. Käytännössä omat juttuni ovat kuitenkin minulla aina aika paljon tärkeämpiä, kuin ne puolison. Tottakai! puuskahdatte. Mutta nyt on kyse ihan siis sellaisestakin, että kun mies on jo tullut vastaan lähtemällä seurakseni puuhaamaan jotain, joka oikeasti kiinnostaa vain minua, haluaisin jokaisen osa-alueenkin tästä mielestäni ihanasta puuhasta menevän juuri niin kuin minulle parhaiten sopii. Olen juuri sellainen, että saan parisuhderiidan aikaiseksi siitä, että mies hiihtää liian hiljaa, vaikka hän ei ilman minua vapaaehtoisesti edes laittaisi suksia jalkaansa.
Jälkikäteen ajateltuna käytökseni useimmiten vähän nolottaa. Miksen voinut vaan relata ja nauttia, oliko pakko ruveta kipuilemaan niiden viimeisten rippeiden kanssa, joissa jouduin antamaan myöden? Tilanteen keskellä en kuitenkaan näe muuta kuin omien tunteideni oikeutuksen. Kuten kaikki tunteeni, myös pettymyksen tunne ottaa minut valtaansa vahvasti. Olen tunteellinen siili.
Arvaan tai tiedän syynkin kyllä. Omat jutut ovat minulle hurjan tärkeitä ja haluaisin jakaa tärkeät jutut puolison kanssa, koska hänkin on minulle tärkeä. Kulttuurierot yhdistettynä persoonallisuuseroihin vaan tekevät sen, ettei mieheni sydän läpätä ajatukselle kylmässä kesäyössä pussikaljoittelusta, vuorikiipeilystä tai fuskumaratoonista. Esimerkiksi. Ei toki minunkaan sydämeni väräjä kaikille hänen intohimoilleen, mutta sitä en kovin usein joudu muistamaan, koska elelemme täällä, missä omat perinteeni, harrasteeni ja tottumukseni ympäröivät meidät. Olen myös hämmästykseni huomannut, miten järkyttävä traditionalisti oikeasti olenkaan, vaikken koskaan ajatellut olevani kovin perinteinen henkilö. Olen juuri sellainen, jonka mielestä joulua ei ole ilman riisipuuroa tai koko perheen kokoontumisia, vappua ilman takapuoli jäässä nautittua siideriä tai kaunista kesäpäivää ilman ahdistusta siitä, että pitäisi olla joka sekunti ulkona. Toisin sanoen näen joka viikonlopun ja vuodenajan mahdollisuutena toteuttaa ihanasti jonkinlaista "täydellistä" elämää. Ymmärrän kuitenkin parisuhteen vaatiman kompromisseja ja siksi elämme vain minun mieleni mukaan harvemmin. Mutta sitten käy ehkä joskus melko usein niin, kun niin käy, kaiken menevän sitten tismalleen minun mieleni mukaan.
No, maanittelen puolison jakamaan sitä omaa huippua juttua, jonka parissa meillä olisi minusta niin ihanaa. Eikä se menekään ihan odotusteni mukaisesti, koska toinen ihminen tuo kuvioon mukanaan omat tunteensa, tuntemuksensa ja mielipiteensä. Joskus ne ikävästi ovat niin omien upeiden suunnitelmieni vastaisia, että petyn. Enkä nyt tähän ikään mennessä ole oppinut ihan hetkessä pettymystä harteiltani karistamaan sellaisen kohdatessani. Päivässä tai parissa tottahan toki. Mutta en niin nopeasti, ettenkö onnistuisi siinä hetkessä sillä tunnelmaa kaikilta pilaamaan.
Yksinkertainen ratkaisu ongelmaan olisi tehdä itsekseni niitä asioita, joiden sujumisesta oman pillini mukaan aion olla turhan tarkka, ja löysätä pipoa yhdessä tehtävien suhteen. Mutta aina eivät mene nallekarkit tasan ja nyt on niin, että tämmöisen omiin intohimoihin osuvien tekemisten saralla on puolisollani täällä kovin laihat karamelliapajat. (Miten niin muka, kyllähän Helsingissä vaihtoehtoja riittää! puuskutatte kenties siellä, mutta ei kannata. Riittänee, että olemme täällä kotirintamalla käyneet kyseisen keskustelun ensimmäisten parin vuoden aikana pari kertaa kuussa. Älkää te väsyttäkö itseänne moisella. Ei ole.) Tasapuolisuuden ja parisuhdeviihtyvyyden nimissä on mukavaa, jos painelen menemään omin nokkineni vain tietyn verran, jonka lisäksi puuhaillaan yhdessä. Tämä johtaa siihen, että on tarpeen tehdä niitä omiani myös yhdessä, muuten jäävät (mielestäni) liian usein tekemättä.
En vaan jotenkin näemmä osaa tätä yhdessä puuhailua. Kuvittelen sen tarkoittavan sitä, että puuhailemme niin kuin itse yksin puuhailisin, paitsi että kivasti puolison kanssa yhdessä. Harvemmin näin, kas kun en tullut naineeksi kopiota itsestäni. Ja miehen juttuja puuhaillessamme kyllä luonnollisesti odotan oman ääneni pääsevän kuuluville toteutuksessa. Taidan totta puhuakseni olla tässä suhteessa aika hankala tyyppi. Sen siitä saa, kun nai omapäisen yksinhuoltajasankarirouvan omapäisimmän tyttären! Saa syyttää ihan itseään mies! (Saan syyttää ihan itseäni kyllä myös minä, sillä en tullut naineeksi lehmänhermoista jeesmiestä minäkään..)
Toivottomintahan tässä kaikessa oikeasti on, että kaikessa omapäisyydessäni en edes halua osata tai viitsiä muuttua yhtään vähemmän omapäiseksi. Mikäs se mielisairauden määritelmä taas olikaan?
Toivottomintahan tässä kaikessa oikeasti on, että kaikessa omapäisyydessäni en edes halua osata tai viitsiä muuttua yhtään vähemmän omapäiseksi. Mikäs se mielisairauden määritelmä taas olikaan?
Eräät häät, ei omat. |
Noniin, mutta menenpä tästä purkauduttuani nyt hyvillä mielin laskeutumaan juhannukseen, vaikka se tuleekin sujumaan täysin omien odotusteni vastaisesti. Onneksi ko. juhlan suhteen en ole koskaan ollut mitenkään kovin pakkomielteinen, joten tällä kertaa on jopa ihan hyvät mahdollisuudet onnistua relaamisessa. Neulon, syön, ja nukun!
Mukavan kylmää ja sateista keskikesän juhlaa teillekin!
Mukavan kylmää ja sateista keskikesän juhlaa teillekin!
Tasapuolisuuden nimissä voidaan lisätä, että siinä mielessä kyllä nain kopion itsestäni, että puolisokin on aika omapäinen. Häissämme isäni sanoi — kaikella rakkaudella! — puheessaan jotenkin niin, että on aina tiennyt minun olevan omalaatuinen henkilö ja vaikutti siltä, että olin löytänyt puolisokseni toisen yhtä hienon omalaatuisen henkilön. Omalaatuista voitaneen tässä pitää kiertoilmauksena tunteidensa heitteillä elävälle, itsenäisyyttään vaalivalle jääräpäälle, joka on mielestään aina oikeassa.
* Otsikko: Markkula, Beritta. Kauniit ja rohkeat 22.3.2006
Toisten suhteista sinänsä on vaikea kommentoida, mutta kyllä musta ainakin on tosi vaikea ottaa puolisoa mukaan hommiin, jotka on puhtaasti mun. Tai toisinpäin, vaikea mennä sen juttuihin.
VastaaPoistaEri asia on sitten yhteiset harrastukset, joita meilläkin on runsaasti, kerran vuodessa käydään Verkkokaupassa ja toisen kerran juoksemassa ajallisesti yhtä aikaa (mutta ei yhdessä.) Ja, ööö, no luetaan samoja kirjoja ja katotaan samoja leffoja.
Vaan kun lähtökohtaisesti yhdessä tehtävissä jutuissa se dynamiikka on alusta asti erilainen. Tasa-arvoisempi.
No sanopa muuta! On todella aina melko vaikeaa lähteä yhteisiin puuhiin asetelmasta, että toinen on kuin kala vedessä ja toinen aivan untuvikko. Harrastaessa varsinkin se on hankalaa ja harrastetaankin mielijuttuja mieluiten erikseen mekin.
PoistaNäihin suurimpiin pettymyksen tunteisiin taitaakin olla syy kulttuurieroissa. En ollut ennen tuota ukkoa tajunnut, miten tärkeitä vuoden kierron juhlapyhät itselleni ovatkaan. Mutta sitten rinnalle tulikin toinen, jossa joulu, pääsiäinen, vappu, juhannus, valoisat kesäyöt, lämpimät elokuun illat ja se, kun presidentti kättelee 2000 henkeä suorassa lähetyksessä, eivät herätä minkäänlaisia muita tunteita, kuin vitutuksen siitä, etteivät kaupat ole auki. Osan juhlista, esim. joulun, puoliso on adoptoinut jo omikseenkin. Mutta osan kanssa ollaan sitten tilanteessa, jossa minä olen aivan fiilingeissäni tunnelmasta ja hetken herättämien muistojen tulvasta - ja mies on vaan, että täällä on kylmä, voidaanko mennä jo kotiin katsomaan tv:tä.
Ongelman ydin lieneekin vastakkainasettelussa tunteellinen sentimentaali traditionalisti kotikulttuurinsa ympäröimänä vs. nonchalantti uudisraivaaja vieraan heimon keskellä, jonka juhliminen ulkoapäin katsottuna vaikuttaa vaan tarpeelta juoda mahdollisimman paljon alkoholia, oli keli mikä hyvänsä. :D
Mutta tämä pyhä löysi uomansa hienosti yhdistämällä omin päin suoritettu juhannusvierailukierros ja rauhallinen kotoilu hyvän ruoan merkeissä. Ei valitettavaa!
Ei siihen aina tarvita kahta eri maasta olevaa kulttuuria vaan ihan saman maan sisältäkin voi löytyä kaksi niin erilaista 'kulttuuria' että yhteensovittaminen on liki mahdotonta. Kun toinen on tottunut saunomaan jouluna ennen jouluateriaa ja toinen vasta jälkeen, niin kriisi on valmis :D Kun sehän on ihan väärin tehty ja koko juhla pilalla.!
VastaaPoistaTuo on kyllä aivan totta, että saman maan kansalaisillakin voi olla aivan eri kulttuuri. Juhlakulttuurin lisäksi myös vaikka keskustelu-, ruoka- tai siisteyskulttuuri. Siinä mielessähän minä pääsen helpolla, että kun puoliso ei ymmärrä alkujaan mitään joulun tain juhannuksen päälle, pääsen minä sanelemaan aivan itse, mitä ne "oikeat" perinteet ovat! ;)
Poista